24.04.2023

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.

Focaccia s řepou a feta sýrem

počet – 5 ks
náročnost – snadné
doba přípravy – 45 min. + 1 hodina kynutí

Suroviny na těsto

550 g špaldové hladké mouky
5 lžic olivového oleje
špetka soli
½ kostky droždí
260 ml vlažné vody

Suroviny na focacciu
100 g sýru feta
1 středně velká řepa
olivový olej na potření
ymián na posypání

Suroviny na zálivku
2 lžíce řepové šťávy
2 lžíce hustého medu

Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej.

Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu.

Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.

Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.

Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku.

Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.

Během posledního kynutí si připravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.

Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).

Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut.

Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu.

Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.

Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta.

Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.

Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen.

Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut).

Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.

Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.

O značce Sage:
Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačujících se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.
Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Zdroj, foto: www.sagecz.cz


Ohodnoťte tento recept:


Teetravel - Váš golfový svět na dlani