25.07.2019

Mléčná strava je součástí výživy člověka po tisíciletí, a naši předci toto velmi dobře
věděli, proto vždy zařazovali mléko a výrobky z něho do své stravy, a ten kdo
mléko, tvaroh a sýry pravidelně konzumoval, byl také zdravější.
Středověký lékař Conrad Geẞner ve své „Knížce o mléku a mléčných výrobcích“
vydané již roku 1541, vyzdvihuje význam mléka a tvrdí například, že:

„… mléko je mateřská šťáva, kterou je podle definic
živen lidský tvor. Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou
a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně
připravenou potravinou….
… ze všech šťáv a z většiny výživných látek je mléko
považováno za nejlepší potravinu…
… mléko nám nabízí stejnou měrou použití jako jídlo, je ale také opravdovou medicínou… „


Letní recepty z vítězných výrobků soutěže:
Mlékárenský výrobek roku 2019


Autor: Barbora Charvátová alias Máma v kuchyni
www.mamavkuchyni.cz

Krémová polévka z červené řepy se sýrem Lučina

Na cca 4 – 6 porcí:
• 1 větší cibule
• 3 – 4 stroužky česneku
• olej dle potřeby
• 1 plechovka (400 g) rajčat
• 500 g uvařené červené řepy
• cca 750 ml vývaru nebo vody
• 1 lžíce balsamica
• sůl dle chuti
• slunečnicová semínka dle chuti
• 1 balení Lučina mini
V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte. Poté vlijte plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte. Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbylou část vývaru a dochuťte balsamikem a solí dle vlastní chuti. Na talíři polévku posypte semínky a přidejte nadrobenou Lučinu (doporučujeme jednu kostičku mini na jednu porci polévky).


Salát s hořčično-jogurtovou zálivkou, brusinkami a grilovaným sýrem

Na salát
• 250 g (jedno balení) grilovacího sýra Allami
• 180 g rajčat cherry
• 100 g červené papriky
• 100 g žluté papriky
• Dvě hrsti listových salátů
• Hrst sušených brusinek
Na zálivku
• 1 lžíce tekutého medu
• 2 lžíce olivového (nebo jiného) panenského oleje
• 1 lžíce hrubozrnné hořčice
• 2 lžíce (bezlaktózového) jogurtu Hollandia
• 3 lžíce vody
Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s listovým salátem a brusinkami. Naservírujte do talířů a přelijte zálivkou, kterou umícháte z uvedených surovin. Na závěr přidejte sýr, který jste předtím opekli na grilovací pánvi či přímo v grilu. Doporučujeme servírovat


Tvarohová pěna s avokádem a čokoládou

Na 4 porce
• 100 ml plnotučného mléka
• 50 g hořké čokolády
• 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
• 1 vanička (250 g) tučného Jaroměřického tvarohu
• 1 zralé avokádo
• javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
• ovoce a jedlé květy k dozdobení
V mlékovaru nebo v hrnci nad vodní lázní ohřejte mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu. Přidejte vrchovatou lžíci kakaa a metličkou dobře prošlehejte, aby směs neudělala hrudky. Poté odstavte a za občasného promíchání nechte vychladnout na teplotu těla.
Avokádo rozkrojte, vyloupněte a vidličkou rozmačkejte na kaši. V misce dobře promíchejte s tvarohem a javorovým sirupem. Poté po částech vmíchejte do čokoládové směsi, dobře propojte a servírujte do talířů či pohárových sklenic. Ozdobte libovolným ovocem, sirupem či jedlými květy.

________________________________________
O projektu Mléko vás zdraví:

Projekt Mléko vás zdraví je informačním a edukačním projektem Českomoravského svazu mlékárenského a má za cíl informovat širokou veřejnost o prospěšnosti mléka a mléčných výrobků pro lidský organismus. Prezentované informace jsou podloženy vědeckými studiemi. Jedním z cílů projektu je vyvracet mýty a nepravdivé informace, které o mléce a mléčných výrobcích kolují mezi veřejností. Projekt Mléko vás zdraví podpořilo finančně ze 70 % ministerstvo zemědělství.


Ohodnoťte tento recept:


Teetravel - Váš golfový svět na dlani