29.06.2022


Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Proto vám právě v tomto období přinášíme užitečný tip, jak ji kreativně využít v kuchyni. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slaných pokrmech. Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z tibetské části Asie.

Reberbora a její benefity Příroda ji obdařila výživovými benefity jako je obsah minerálů (vápník, draslík), vlákniny a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům. Pokud rebarboru zkombinujeme v receptu například se špaldovou moukou, která je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce, můžeme s láskou vytvořit vynikající dezert plný nutričních benefitů.
Opravdová špalda Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba totiž ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.
Kokosový cukr Velmi oblíbený je rebarborový koláč s jahodami, které v tuto dobu také dozrávají. Rebarbora má totiž nakyslou chuť, proto je dobré ji zkombinovat se sladkým ovocem či ji dosladit. Náš tip jako přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů, který má mírně karamelovou chuť, nízký glykemický index, nízkou uhlíkovou stopu a vysoký obsah cenných látek. Je tedy nejvhodnější období vyzkoušet rebarborový koláč s chutnou křupavou drobenkou s mandlemi, jenž překvapí svou skvělou lehce navinulou chutí, šťavnatostí. Není kynutý a zvládnete ho nachystat hodinu před příchodem návštěvy.

Ingredience:
• 100 g hladké špaldové mouky
• 2 vejce
• 70 g kokosového cukru
• 70 g rozpuštěného mléka
• 200 g zakysané smetany
• 1 lžička prášku do pečiva
• 4 pruty zralé rebarbory

Na drobenku:
• 75 g másla
• 50 g špaldové mouky celozrnné
• 50 g mletých mandlí
• 75 g cukru z kokosových květů

Příprava: 15 minut
Pečení: 40 minut

Postup
Očistěte rebarboru a oloupejte vrchní slupku. Nakrájejte na podobně velké kostky. Začnete zahřívat troubu na 175°C.V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dejte stranou. Stačí smíchat vařečkou nebo stěrkou, těsto není potřeba šlehat.Také si Do formy stáhněte těsto, poklaďte rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou.Pečte 40 minut. Podle velikosti formy se může doba pečení lehce měnit.

Dobrou chuť

GoodMills Česko je osvědčený výrobce mouky s letitou tradicí na českém trhu, který je součástí největšího mlýnského uskupení v Evropě, společnosti GoodMills Group. Skupina je silně propojena s místními trhy, zároveň však využívá výhod zázemí velké firmy. Členství v této skupině je zárukou neustálého zvyšování kvality produktů a přináší možnost inovací a modernizace výrobních procesů. V České republice společnost provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově. GoodMills Česko v současné době produkuje 13 druhů mouk značky Babiččina volba, jako je například tradiční hladká a hrubá nebo specializovaná dortová a 6 druhů mouk GoodMills Professional, které jsou určeny provozovatelům pekáren, cukráren, restaurací a dalších gastroprovozů.


Ohodnoťte tento recept:


Teetravel - Váš golfový svět na dlani